SPORTSKO PENJANJE

Za sve ljubitelje nekonvencionalnih sportova, predstavljamo vam još jedan takav, SPORTSKO PENJANJE.

Posljednjih desetak godina sve se više širi po Hrvatskoj i svakim danom je sve zastupljeniji u javnosti i među sportašima.

Sve je krenulo još početkom prošlog stoljeća kada su avanturisti krenuli u osvajanje najvećih vrhova naše planete. Osvajanje vrhova nije lako ni u jednom sportu pa tako niti u alpinizmu, koji je preteča sportskom penjanju. Da bi se što bolje pripremili za uspone koji slijede podizali su svoju fizičku pripremljenost savladavanjem teških detalje stijena, baš iz tog dijela alpinističkih priprema nastalo je sportsko penjanje.

Sportsko penjanje se može opisati kao je sport u kojemu penjač za napredovanje po stijeni koristi snagu, izdržljivost svog tijela i poznavanje tehnike penjanja, dok mu tehnička sredstva služe isključivo za osiguranje od ozljede.

Natjecateljsko penjanje je podijeljeno  na penjanje koje se odvija na umjetnim stijenama u tri discipline (težinsko, boulder i brzinsko) i na penjanje po prirodnoj stijeni u može se reći isto tri discipline (boulder smjerovi, smjerovi od jedne dužine i smjerovi od više dužina).

Zahvaljujući podneblju gdje živimo i prirodi koja nas okružuje u hrvatskoj možemo penjati, osim u zatvorenim prostorima na umjetnim stijenama, diljem cijele lijepe naše.

U protekloj sezoni 2015. Godine na sportsko penjačkim natjecanjima sudjelovalo je preko dvjesto natjecatelja, na desetak natjecanja koji su održani. Vjerujemo da će ova godina biti još uspješnija, bogatija natjecanjima i brojem natjecatelja.